Immersiekoeling

Boston Partners helpt Bytesnet duurzame verwarming te leveren aan meer dan 10.000 huishoudens

Boston helpt toonaangevend datacenter duurzaamheidsdoelen te realiseren via hergebruik van restwarmte van in vloeistof gekoelde servers.

St Albans, VK, 22 maart 2022 – Boston, leverancier van toonaangevende, high-performance technologie sinds 1992, heeft de handen ineengeslagen met Bytesnet, duurzaam provider van Colocatie, HPC, netwerk- en clouddiensten in Nederland. Door deze samenwerking is Bytesnet beter in staat een lokaal duurzaamheidsproject te realiseren dat de regio Groningen voorziet van een betrouwbare, betaalbare en duurzame warmteoplossing voor de lange termijn.

Als groene onderneming zet Bytesnet zich maximaal in voor CO2-reductie. Het bedrijf levert efficiënte energieprestaties tegen lagere kosten en verkleint daarmee zowel de eigen footprint als die van de klant. De belasting van een HPC-omgeving vraagt om een hoogwaardig en krachtig serverrack. Geheel in lijn met het streven naar groene computing heeft Boston samen met Bytesnet een methode ontwikkeld voor het hergebruik van de in deze omgeving gegenereerde energie.

Als onderdeel van de overeenkomst met WarmteStad, het duurzame warmtenet in Groningen, gaat Bytesnet de expertise van Boston inzetten om gezamenlijk groene technologische oplossingen te creëren. Boston heeft een architectuur samengesteld met IT-hardware van Supermicro en immersiekoeling van Asperitas. Boven op deze infrastructuur levert Boston een managed services-functie op basis van vScaler, software die zorgt voor een OpenStack Cloud Solution met een compleet AI-managementplatform. De oplossing automatiseert processen en verlaagt de administratieve overhead voor Bytesnet en daarmee de kosten aanzienlijk.

WarmteStad maakt gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij het koelen van de servers en de IT-apparatuur in het groene datacenter van Bytesnet in Groningen. De apparatuur moet innovatief worden gekoeld om te garanderen dat deze op de optimale temperatuur blijft om de hoge prestaties van de technologie te kunnen leveren. Naar schatting van Bytesnet en Boston levert dit voldoende energie op om 10.000 huishoudens en bedrijven te verwarmen.

Wij gaan al bijna 30 jaar ongelooflijk mooie vormen van technologische samenwerking aan en wisten dat Asperitas de juiste partner zou zijn voor de wensen van Bytesnet
Manoj Nayee, Managing Director van Boston Limited

Het gebruik van immersiekoeling voor IT

De populariteit van immersiekoeling ter ondersteuning van grootschalige IT-organisaties die grote hoeveelheden data verwerken, is de laatste jaren erg toegenomen. De Asperitas AIC24-21” immersiekoeling beschikt over een koelcapaciteit van 60kW, een oplossing waarin de vloeistof circuleert door natuurlijke convectiestroming, met maximale flexibiliteit voor dicht op elkaar staande reken- en opslagservers en geïntegreerde monitoring en besturing.

Het systeem dat door Boston is ontwikkeld beslaat meer dan één locatie om de beschikbaarheid van data te garanderen en bestaat uit meerdere CPU’s van Supermicro en GPU’s van NVIDIA, volledig ondergedompeld in vloeistof, die communiceren via een externe Mellanox-netwerkarchitectuur met hoge beschikbaarheid, naar grootschalige DDN-opslagsystemen.

vScaler zorgt voor een OpenStack-cloudoplossing voor opslag en draagt met een wereldwijd technisch supportteam bij aan maximale uptime via de bevoorrading en dagelijkse monitoring van de systemen in het kader van een 24/7 SLA.

“Wij gaan al bijna 30 jaar ongelooflijk mooie vormen van technologische samenwerking aan en wisten dat Asperitas de juiste partner zou zijn voor de wensen van Bytesnet, zeker om dat Asperitas al HPC-partner van Bytesnet was”, aldus Manoj Nayee, Managing Director van Boston Limited. “Met vScaler’s implementatie van een OpenStack-cloudoplossing, gecombineerd met immersiekoeling van Asperitas en onze innovatieve server engineering, zijn we in staat een ongeëvenaarde oplossing te creëren ter ondersteuning van dit prachtige duurzaamheidsproject.”

“Bytesnet wil de partner zijn als het gaat om de levering van een betrouwbare en duurzame IT-infrastructuur”, verklaarde Jan-Joris van Dijk, Managing Director van Bytesnet. “De benadering van Boston stelt ons in staat om ongekende besparingen te realiseren, niet alleen in energie, maar ook in investeringen en operationele kosten. Tegelijkertijd kunnen we een hogere kwaliteit van dienstverlening leveren die tegemoetkomt aan de almaar hogere eisen van data-intensieve organisaties. Boston heeft ons bijgestaan in deze zoektocht.”

Gepubliceerd op: 28 apr 2022

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.