Datacenters

Datacenters: digitalisering als drijfveer

Digitalisering heeft op allerlei terreinen invloed op ons leven. Slim en grootschalig gebruik van data zorgt zowel privé als zakelijk voor grote veranderingen. Veranderingen die niet mogelijk zouden zijn zonder datacenters. Deze verzamel- en knooppunten vol computerhightech zijn voor het publiek onzichtbaar en goed beveiligd. Maar datacenters dragen bij aan de groei van kennis en economie en aan het comfortabeler maken van leren, werken en leven.

Datacenter maakt het mogelijk

Computers, laptops, smartphones… Ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn steeds kleiner, krachtiger en sneller geworden, en in staat meer functies te vervullen en gegevens te verwerken. Ook bedrijfsprocessen – of het nu gaat om kantoren, fabrieken of ziekenhuizen – zijn dankzij digitalisering verbeterd en versneld. Hun computersystemen zijn cruciaal voor de bedrijfsvoering: vallen ze uit, dan leidt dat tot productiviteitsverlies en daardoor ook tot verlies van omzet en winst.

Dat is allemaal mogelijk dankzij data centers. Want daar komen al die data, rekenkracht en toepassingen samen. The sky is the limit. En de cloud? Die staat gewoon in een data center. Veilig achter slot en grendel.

Onmisbare data en toepassingen

Data zijn het nieuwe goud. Datacenters worden beschouwd als het fundament van de digitale economie. Maar ook voor het maatschappelijke en sociale leven zijn ze onmisbaar. Alles wat online gebeurt is mogelijk dankzij datacenters. En nog veel meer.

Iedereen vertrouwt erop dat de data, verbindingen, apps, computersystemen en andere toepassingen 24×7 beschikbaar zijn en feilloos functioneren. En terecht!

Datacenter: altijd beschikbaar

Alles in een datacenter is erop gericht dat de opgeslagen gegevens, de systemen en de processen die daarvan afhangen veilig en onafgebroken toegankelijk en beschikbaar zijn. Door de klanten die hun – eigen of gehuurde – servers en randapparatuur daar hebben draaien, maar ook door hún klanten en anderen die afhankelijk zijn van hun diensten. Bijvoorbeeld de aanbieders van cloud- en/of hostingdiensten: voor de data-opslag en Software as a Service (SaaS) die ze voor hun klanten verzorgen.

Professioneel en innovatief

De datacenters in Nederland behoren tot de beste van de wereld. Ze maken gebruik van de laatste innovaties op het gebied van data-infrastructuur, (brand)beveiliging, energie en klimaatbeheersing. Dat zorgt voor een stabiele bedrijfsvoering en betrouwbare dienstverlening.

Alle systemen zijn redundant: mocht één uitvallen, dan neemt een reservesysteem het direct over. Dat geldt voor de elektriciteit – als de stroomvoorziening hapert, nemen aggregaten of batterijen het automatisch over – maar ook voor de verbindingen, beveiliging, klimaatbeheersing, enzovoort.

Welk soorten datacenters zijn er?

Er zijn dedicated datacenters: van één eigenaar of gebruiker (single-tenant). Als meerdere gebruikers ruimte, stacks, servers, verbindingen en capaciteit huren van een gespecialiseerde, commerciële aanbieder, spreekt men van multi-tenant. Dit worden ook wel colocatie datacenters genoemd, omdat de locatie en faciliteiten worden gedeeld.

Naast de indeling tussen single- en multi-tenant kunnen data centers ook op andere kenmerken worden ingedeeld. Of ze regionaal, nationaal of internationaal opereren bijvoorbeeld of ze zich op specifieke sectoren of toepassingen richten en hoe uitgebreid hun dienstenpakket is.

De Dutch Data Center Association komt tot een indeling in drie typen data centers:

Hyperscale datacenters

Dit zijn zeer grote datacenters. Ze hebben een internationale functie en zijn eigendom van grote techbedrijven als Google, Amazon, Microsoft en Facebook. Zij zijn de enige gebruiker van zo’n hyperscale datacenter. Dus alleen hun eigen servers draaien er. Maar wel voor hun klanten die overal ter wereld gevestigd kunnen zijn. Bijvoorbeeld bedrijven die in de cloud werken en de techniek en opslag daarvoor hebben ondergebracht bij zo’n techgigant.

Colocatie datacenters

Colocatie datacenters worden ook wel multi-tenant datacenters genoemd. Ze bieden ruimte, opslag en data-diensten aan meerdere klanten bedienen. Vooral organisaties die veel data verwerken: banken, verzekeraars, overheidsinstanties, ziekenhuizen, scholen, maar ook cloudproviders, hostingbedrijven en grote technologiebedrijven. Die klanten hebben meestal eigen servers in zo’n colocatie datacenter. Kleinere bedrijven en organisaties waarvoor data, digitale diensten en online activiteiten niet de core-activiteiten zijn, zullen eerder gebruikmaken van servercapaciteit en ondersteunende faciliteiten die het datacenter aanbiedt.

Colocatie is onder meer aantrekkelijk door het schaalvoordeel en de gedeelde kosten. Dit soort datacenters ontstond vaak op knooppunten van internationale internetverbindingen.

Bedrijfsdatacenters

Grote bedrijven hadden vroeger hun eigen IT in huis: een vaak grote serverruimte waar de omvangrijke computerapparatuur stond. Ook rekencentra van universiteiten, laboratoria en onderzoeksinstituten groeiden uit tot bedrijfsdatacenters, die ook wel single tenant datacenters worden genoemd, omdat ze één gebruiker bedienen: de eigen organisatie.

Het aantal bedrijfsdatacenters daalt al jaren. Veel organisaties beslissen om hun servers te verplaatsen naar een colocatie datacenter. Dat is doorgaans goedkoper, ze hoeven niet meer zelf te investeren in nieuwe technieken en de bedrijfszekerheid is groter.

Waarom kiezen bedrijven voor een data center?

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun IT onder te brengen bij een data center. Dat geldt zowel voor bedrijven als (semi-)overheden. Waarom doen ze dat? Er zijn meerdere redenen:

  • Beschikbaarheid en betrouwbaarheid: de gegarandeerde uptime van data centers is hoger dan bedrijven zelf kunnen realiseren. Dankzij redundante systemen kan de klant doorwerken, zelfs als de stroom uitvalt.
  • Lagere en inzichtelijke kosten: een data center biedt high-end en up-to-date apparatuur en diensten. Een bedrijf hoeft daar niet zelf in te investeren.
  • Minder personeel nodig: het datacenter zorgt 24×7 voor het operationeel houden van de servers en regelt ook alle facilitaire zaken. Geen zorgen om het vinden van goed IT-personeel.
  • Schaalbaarheid: de IT-apparatuur kan meegroeien met het bedrijf (of afschalen). Er is altijd ruimte en capaciteit voorhanden. Op maat, zodat er alleen betaald wordt voor wat ook echt wordt gebruikt.
  • Energie-efficiëntie: Data centers in Nederland investeren volop in duurzaamheid. Zoals groene stroom en terugwinning van energie. Toepassing van de modernste en meest energiezuinige apparatuur maakt dat het verbruik aanzienlijk lager is dan wanneer de servers afzonderlijk bij bedrijven in huis zouden draaien.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer weten over Datacenters? Neem dan contact op met Anthony voor al uw vragen!