Groningen

Datacenter d'ROOT

In 2018 openden wij ons geavanceerde datacenter met een innovatief Datalab op Campus Groningen. Deze is ingericht op duurzaamheid en high performance computing voor big data. Meer rekencapaciteit met verantwoord energieverbruik en hergebruik van restwarmte. Nu al gebruiken we 100% groene stroom.

Rackspace 

Het datacenter biedt grotere racks, ingericht op de toenemend stuggere en dikkere bekabeling. 47HE uitgevoerd (220 x 80 x 120 cm). De racks zijn standaard voorzien van SmartACCESS, waarmee u zelf bepaalt en inzicht heeft wie toegang heeft. Meer over colocatie mogelijkheden.  Meer over de colocatie mogelijkheiden leest u onder Colocatie

Stroomtoevoer 

De stroomtoevoer bestaat standaard uit twee aparte feeds en heeft de mogelijkheid tot vier aparte feeds per twee racks. De stroom wordt met 32 Ampère zekeringen beveiligd en standaard enkel fase geleverd. Op verzoek kan ook drie fasen (400 Volt) geleverd worden. 

Duurzaam 

Koeling vindt plaats door low speed ventilation. Hierdoor kunnen we zuinig en efficiënt lucht verplaatsen. Deze methode is tot 30% efficiënter dan conventionele datacenterkoeling. Daarnaast gebruikt WarmteStad onze restwarmte voor de verwarming van woningen en kantoren. 

Beveiliging 

d’ROOT beschikt over een BORG 4 beveiliging, ontworpen, geïmplementeerd en uitgevoerd door Securitas (incl. 24/7 NOC). De toegangsprocedures is ISO 27001 gecertificeerd, met pas en biometrische identificatie (irisscan).  

Brandveiligheid 

Het datacenter maakt gebruik van een watermist brandblussysteem. Deze vormt zeer fijne waterdruppels met een krachtig koelend vermogen en een groot reactieoppervlakte. Met dit systeem kunnen we lokaal blussen en andere datazalen zo veel mogelijk beschikbaar houden. 

Waterstof 

Vanaf 2022 gaan we gebruik maken van duurzaam opgewekte waterstof voor onze stroomvoorziening. De redundante stroom komt dan van het reguliere net, waardoor we aanzienlijk besparen en de nooddieselgeneratoren uiteindelijk uitfaseren. 

Datacenter van nu én de toekomst 

d”ROOT biedt alles wat u van een modern datacenter mag verwachten, en meer. Voor de veiligheid van uw apparatuur monitoren we onze datazalen continu nauwlettend op rookdeeltjes, stof en luchtvochtigheid. Door de luchtvochtigheid tussen de 30 en 60% te houden, voorkomen we corrosievorming en vroegtijdige veroudering van uw servers.  

Alle noodzakelijke factoren als stroom, toegang en koeling zijn redundant uitgevoerd. Daarmee kunnen we een uptime 99,982% (Tier III) garanderen. We beschikken over ISO 27001, NEN 7510, ISO 9001 en ISO 14001 certificering en een ISAE 3402 type II verklaring.  

Wij werken samen met regionale datacenters om uw back-ups veilig te stellen en uitwijk mogelijk te maken. Daarmee ontzorgen wij u, onder één contract, voor connectiviteit en colocatie op meerdere locaties, zodat uw omgeving gespiegeld wordt opgebouwd. In geval van calamiteiten kunt u direct uitwijken binnen Nederland naar een andere geografische locatie om van daaruit uw processen zo snel mogelijk weer op te starten. 

Als datacenter van de toekomst werken we aan innovatieve duurzame oplossingen. Behalve energietoevoer met behulp van waterstof, denken we mee over efficiënt stroomverbruik van uw apparatuur en maken het mogelijk deze te koelen met olie. Dat is aanzienlijk duurzamer dan koelen met leidingwater en levert bovendien een hogere restwarmte, die we doorgeven aan WarmteStad Groningen voor de verwarmingen van huizen en kantoren. Ons gebouw is letterlijk en figuurlijk groen.  

Regionale functie 

Het Data Competence Center d’ROOT, gelegen op de Zernike Campus Groningen, is datacenter en Datalab in één. Van de in totaal 5.000 m2 oppervlakte is ongeveer de helft bestemd voor de datavloer. 1.000 m2 is voor de technische ruimtes, 1.500 m2 voor kantoren en het Datalab.  

Bytesnet gebruikt het Datalab zelf voor innovaties op alle gebieden en stelt de ruimte, middelen en functionaliteiten ook beschikbaar aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen, de zorgsector en het MKB voor multidisciplinaire innovaties. Zowel voor ICT-innovaties als big data, eHealth, MKB SMARTfactory en Internet of Things, maar ook op het gebied van algemene techniek zoals energietransitie, elektra, koeling en beveiliging.  Over initiatieven die al zijn ontstaan in ons Datalab leest u meer op de pagina Data Competence Center.

 

Bytesnet Groningen – De Bunders 1, 9747 AX Groningen

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Nieuwsgierig naar ons state-of-the-art datacenter en Datalab? Kom gerust een keer langs. Wij leiden u graag rond.