WarmteStad

Bytesnet wil warmte leveren voor warmtenet noordwest

Datacenter Bytesnet wil in de toekomst warmte gaan leveren aan WarmteStad. De warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en woningen op Zernike Campus en in de noordelijke wijken van Groningen. Het gaat om duurzame ‘restwarmte’ die vrijkomt bij het koelen van ICT apparatuur.

De directeuren Dick Takkebos en Peter de Jong van respectievelijk WarmteStad en Bytesnet tekenden onlangs het samenwerkingscontract. Bytesnet bouwt momenteel een modern datacenter op Zernike Campus in Groningen. Het datacenter biedt onderdak aan ICT platforms en slaat data op van lokale data-intensieve bedrijven en organisaties in de stad en de regio.

Explosief stijgende datastroom
In het ‘Data Competence Center d’ROOT’ zijn niet alleen datazalen met een perfect geconditioneerde ruimte en een continue stroomvoorziening maar is er ook een datalab. Hier wordt onder meer geëxperimenteerd met opslag en verwerking van big data. Steeds meer bedrijven en instellingen maken gebruik van de dienstverlening van datacenters. De verwachting is dat dit de komende jaren fors zal toenemen.

Directeur Dick Takkebos van WarmteStad: “Bytesnet is een bedrijf met duurzame ambities en restwarmte van datacenters leent zich heel goed voor uitkoppeling hiervan. Bovendien is het bedrijf gevestigd op Zernike én slaat het data op van partijen van de Campus die WarmteStad weer van warmte kan voorzien. Een mooi voorbeeld van een circulaire en lokale oplossing.”
“Ons Data Competence Center d’ROOT draagt graag bij aan de verwarming van woningen en gebouwen.” Stelt Peter de Jong

Hoe werkt het?
Bij een datacenter staan de servers in gangen opgesteld. Deze gebruiken 24 uur per dag stroom en produceren 24 uur per dag warmte. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de servers wordt via een warmtewisselaar afgevoerd en vervolgens via een elektrische warmtepomp tot de gewenste temperatuur opgewaardeerd. Via het warmtenet wordt de warmte vervolgens geleverd aan de noordelijke wijken van Groningen.

Warmtenet Noordwest
Op Zernike Campus is in 2017 al een start gemaakt met de aanleg van het warmtenet. Deze gaat in de toekomst meer dan 10.000 huishoudens, bedrijven en kennisinstellingen op Zernike en de woonwijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren voorzien van duurzame warmte. In 2019 wordt het warmtenet verder uitgebreid naar de Planetenlaan, Pleiadenlaan en de Dierenriemstraat, dit hebben de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen in oktober besloten.

Definitief besluit duurzame bron
Een definitief investeringsbesluit over een nieuwe duurzame bron op Zernike wordt in het voorjaar van 2019 genomen door de aandeelhouders van WarmteStad, de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het voorkeursscenario, met onder meer restwarmte van datacenters, is inmiddels uitgewerkt. Naast Bytesnet zijn ook andere datacenters nadrukkelijk in beeld.

Over Bytesnet
Bytesnet levert regionale datacenterdiensten, regionaal vanuit in Groningen en Rotterdam. Klanten kunnen daar terecht om in een beveiligde en perfect geconditioneerde omgeving eigen server- en netwerkapparatuur te plaatsen. Bytesnet garandeert een hogere beschikbaarheid in een 24/7 toegankelijke en zeker ook veilige omgeving tegen lagere kosten. Dat zijn de voordelen van een regionaal datacenter: persoonlijk, dichtbij en professioneel. Klanten zijn daar aan het juiste adres voor onder meer connectiviteit tussen locaties, racks, componenten en het internet (network services), housing & co-location en clouddiensten. Zij leveren premium eersteklas diensten voor veeleisende klanten, zoals zorg- en onderwijsinstellingen, overheden en ICT-gedreven, data-intensieve bedrijven.

Over WarmteStad
WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, dat aan bedrijven en inwoners van de stad Groningen voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude) oplossingen biedt. Inmiddels krijgen meer dan 1500 Stadjers koude en warmte, onder meer op het Europapark en op diverse plekken in Paddepoel en Selwerd. Op dit moment ligt het eerste gedeelte van het warmtenet op Zernike. In 2019 wordt deze verder uitgebreid richting Paddepoel.