Data Competence Center d’ROOT is aanwinst voor Groningen

Persinformatie opening

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft op woensdag 14 november d’ROOT geopend. Het nieuwe Data Competence Center van Bytesnet in Groningen geldt als innovatief datacenter met grote meerwaarde voor de Noordelijke regio. Het beschikt onder meer over een Datalab, waar klanten en partners van Bytesnet gebruik kunnen maken van werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes.

“Dit duurzaam Datacenter met een Datalab combineert onderwijs, onderzoek en open data. Het zet daarmee een trend in Europa. ”, zei minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorafgaand aan de officiële openingshandeling. Die verrichtte zij samen met bestuursvoorzitter Henk Pijlman van Hanzehogeschool Groningen, directeur Carole Jackson van ASTRON en CEO Peter de Jong van Bytesnet. Er waren ruim 200 gasten aanwezig, niet alleen uit Groningen maar uit heel Nederland.

Peter de Jong: “Met het Datalab wordt d’ROOT een onderdeel van de Campus. Verschillende projecten rond belangrijke thema; als big data, smart industry en enrgietransitie zijn inmiddels gestart.”

Datalab

Bytesnet is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten in Groningen en Rotterdam. Met d’ROOT heeft het bedrijf een vernieuwend concept gerealiseerd dat veel meer biedt dan alleen de veilige en betrouwbare opslag van data en snelle verbindingen. Het Datalab zal worden gebruikt door diverse kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven uit de regio.

d’ROOT beschikt verder over faciliteiten voor high performance computing. Deze supercomputers met grote rekenkracht zijn bijvoorbeeld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.

Voedingsbodem voor nieuwe toepassingen en bedrijven

Bytesnet wil met het Data Competence Center een bijdrage leveren aan het noordelijke ICT-cluster. Met d’ROOT zorgt het bedrijf dat data, die steeds belangrijker en waardevoller worden, in Groningen kunnen blijven. Dat biedt kansen om op regionaal niveau nieuwe toepassingen en bedrijven te laten ontstaan. D’ROOT geldt dan ook als aanwinst voor de Groningse ICT-sector – en de regionale economie als geheel.

Met het Datalab faciliteert Bytesnet samenwerking tussen wetenschappers, scholen, studenten en bedrijven. Zodat ze samen kunnen werken aan innovatieve projecten met (big) data, maar ook op het gebied van energietransitie, smart industry, duurzaamheid en installatietechniek.

Zernike Campus

Anders dan gebruikelijk bij datacenters is d’ROOT een opvallend gebouw met een spraakmakend en futuristisch ogend ontwerp. Het is een fris, kleurrijk én uitnodigend gebouw. Het staat op de Zernike Campus, direct bij de universiteit en hogeschool, en is toegankelijk voor studenten, onderzoekers en werknemers van data-intensive bedrijven en instellingen. Het pand draagt door levering van restwarmte  aan WarmteStad bij aan de duurzame verwarming van woningen en gebouwen in Groningen.

Dat Bytesnet met d’ROOT in een behoefte voorziet, blijkt uit de grote belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en onderzoekswereld. Nog vóór de officiële opening hadden al diverse klanten hun servers met computersystemen en data er naartoe verhuisd. Er wordt al volop gebruik gemaakt van de faciliteiten. Een van de vaste huurders is ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, dat in d’ROOT zijn nieuwe Science Data Centre onderbrengt.

Bekijk hier de animatie van d’ROOT: