VERSNELLING DOOR AI

De energiebehoefte van AI

Het is geen geheim: hoewel AI enorme mogelijkheden biedt voor het oplossen van enkele van de grootste problemen waar we vandaag de dag mee te maken hebben, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Een van de grootste problemen die we moeten aanpakken is de hoeveelheid energie die AI nodig heeft om zijn werk te doen. Robovision en Bytesnet kondigen met trots aan dat ze een grote stap hebben gezet in de richting van duurzame AI.

Kunstmatige intelligentie (AI)-systemen vereisen een aanzienlijke hoeveelheid energie vanwege hun gebruik van complexe berekeningen en de verwerking van grote datasets. Deep learning-modellen, die de voorhoede vormen van de huidige AI, omvatten processor intensieve wiskundige bewerkingen. Het trainen van deze modellen is niet alleen rekenintensief, maar ook iteratief, waarbij de gegevens meerdere keren moeten worden doorgenomen om de algoritmen te verfijnen. Daarnaast zorgt de verwerking van hoog dimensionale gegevens zoals afbeeldingen en video’s voor nog meer energieverbruik.

Bovendien vereisen de training en werking van AI meestal het gebruik van parallelle verwerking met meerdere CPU’s of GPU’s, die weliswaar efficiënt zijn in termen van snelheid, maar het energieverbruik aanzienlijk verhogen. Bovendien dragen de infrastructurele behoeften ter ondersteuning van AI, zoals de opslag en overdracht van gegevens en de continue werking van diensten, bij aan de hoge energiebehoefte. De gespecialiseerde hardware zoals GPU’s is weliswaar ontworpen met het oog op efficiëntie, maar verbruikt nog steeds veel energie, vooral in grote datacenters.

“Datacenters, het kloppende hart van ons digitale tijdperk en de ruggengraat van AI-operaties, zijn naar schatting goed voor ongeveer 2% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik – vergelijkbaar met het energieverbruik van een groot land.”

Vandaag de dag ondersteunt Robovision meer dan 1000 robots in 40 verschillende landen. Deze machines voeren elke week tientallen miljoenen visuele inspecties uit met krachtige Vision AI-algoritmen. Als gevolg hiervan is de hoeveelheid rekenkracht om deze inspecties uit te voeren en de algoritmen te verfijnen aanzienlijk. Sommige klanten van Robovision draaien deze rekenkracht op hun eigen hardware of in speciale datacenters. Anderen vertrouwen op Robovision om de inferenties uit te voeren. Voor deze klanten vinden de berekeningen plaats in de datacenters van Bytesnet in Nederland. Lees hier waarom Robovision voor Bytesnet hebben gekozen.

Groene datacenters

Bytesnet is niet zomaar een leverancier van datacenters; het is een baken van duurzaamheid in het digitale rijk. Dit is hoe we een verschil maken:

1. Innovatieve koeltechnieken

Traditionele datacenters vertrouwen zwaar op energieverslindende koelsystemen. Bytesnet doet het anders. Door onze IT-apparatuur onder te dompelen in een speciale olie hebben we een methode ontwikkeld die niet alleen efficiënter is, maar ook de levensduur van de apparatuur verlengt. Deze techniek produceert ook restwarmte bij hogere temperaturen, waardoor het waardevoller wordt voor secundair gebruik.

2. Restwarmte benutten

Deze koeltechniek maakt een ander baanbrekend initiatief mogelijk. Bytesnet gebruikt de restwarmte van ons d’ROOT datacenter om huizen in de stad Groningen te verwarmen. Dankzij de hoge temperaturen die door oliekoeling worden bereikt, is deze warmte van superieure kwaliteit. Het resultaat? Een CO2-besparing van minstens 55% ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden.

3. Groene datacenters

Bytesnet’s inzet voor duurzaamheid houdt niet op bij efficiënte koeling. We hebben gekozen voor een holistische benadering van groene activiteiten. In de loop der jaren is er bezorgdheid ontstaan over de milieueffecten van elektriciteit uit biomassa en waterkracht. Bytesnet heeft deze zorgen weggenomen door Garanties van Oorsprong (GvO’s) te kopen van Europese Wind, om ervoor te zorgen dat onze energiebronnen net zo groen zijn als onze activiteiten.

Waarom duurzame AI belangrijk is

Naarmate AI meer verweven raakt met ons dagelijks leven en onze industrieën, zal het energieverbruik alleen maar toenemen. Het is essentieel om dit nu aan te pakken en de basis te leggen voor duurzame groei. De samenwerking tussen Robovision en Bytesnet is een lichtend voorbeeld van hoe bedrijven het voortouw kunnen nemen en bewijzen dat innovatie en duurzaamheid elkaar niet uitsluiten, maar elkaar juist kunnen aanvullen.

De samenwerking tussen Robovision en Bytesnet is meer dan alleen een zakelijk partnerschap; het is een toewijding aan een groenere toekomst. AI heeft het potentieel om onze wereld vorm te geven op manieren die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen. Maar met dit potentieel komt ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze vooruitgang niet ten koste gaat van de planeet.

Concluderend: nu we aan de vooravond staan van een door AI aangedreven tijdperk, zijn het partnerschappen als deze die ons hoop geven. Hoop dat onze technologische vooruitgang gepaard gaat met onze toewijding aan duurzaamheid. Hoop dat de toekomst van AI niet alleen slim maar ook groen is.

Neem contact op met ons!

Heeft u vragen of wilt u meer weten over of AI ook duurzamer kan, neem contact met ons op.

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.