Duurzaamheid

Duurzaamheid en datacenters, zo zien wij dat samengaan

Datacenters verbruiken veel energie. Dát ze energie verbruiken kunnen we niet veranderen. Hóé ze de energie verbruiken en waar deze vandaan komt wél. Duurzaamheid en datacenters lijken niet hand in hand te gaan, maar we laten bij Bytesnet graag het tegendeel zien.

Energieverbruik van datacenters
Wist je dat datacenters bijna 3 procent van de totale elektriciteitsconsumptie in Nederland voor hun rekening nemen? Dat is natuurlijk niet mis. En vraagt tegelijkertijd om het nemen van verantwoordelijkheid. Gelukkig is het energieverbruik tegenwoordig al een stuk efficiënter dan voorheen. Waar er vroeger voor elke kWh van een server in een datacenter ook één kWh extra werd verbruikt, is deze overhead inmiddels teruggebracht tot circa 0,2 kWh. De verschuiving van kleine, inefficiënte datacenters naar veel grotere, professionele datacenters heeft hier een grote bijdrage in gehad.

Nederland loopt voorop
Nederland stelt strenge eisen aan datacenters die in het land staan en worden gevestigd. Bijvoorbeeld aan de verhouding tussen de hoeveelheid stroom die naar servers gaat en hoeveel stroom er voor de koeling nodig is. Deze eisen zorgen ervoor dat de datacenters in Nederland over het algemeen tot de zuinigste en meest duurzame ter wereld behoren.

Bij Bytesnet zetten we graag een stap extra en kijken we verder dan de gestelde eisen met betrekking tot duurzaamheid. Dit doen we onder andere door:

  • Innovatieve oliekoeling
    Omdat het koelen van datacenters de meeste energie verbruikt binnen datacenters, richten we ons vooral op dit onderdeel met besparingsmanieren. Naast het toepassen van zogeheten vrijeluchtkoeling zetten we de volgende stap in koeling door onze IT-apparatuur in speciale olie te dompelen. Dit heeft twee voordelen: het verbetert de levensduur én levert restwarmte met een hogere temperatuur.
  • Hergebruik restwarmte voor woningen
    De restwarmte van ons datacenter d’ROOT in Groningen wordt hergebruikt door WarmteStad Groningen om woningen te verwarmen. En doordat onze restwarmte dankzij de oliekoeling een hogere temperatuur heeft, levert dit het warmtenet een CO₂-besparing op van minimaal 55 procent ten opzichte van de oorspronkelijke uitstoot. Getallen waar wij blij van worden.
  • Groene waterstof als energiebron
    Als eerste datacenter in Nederland doen we een pilot om groene waterstof in te zetten als energiebron. Dit willen we zowel voor de primaire stroomvoorziening gebruiken – en daarmee het alternatief laten zijn voor het openbare stroomnet – als voor de noodstroomvoorziening.

Ontdek hier meer over hoe Bytesnet tegen duurzaamheid aankijkt.

De uitdaging blijft
IT speelt een steeds belangrijkere rol in de samenleving; dataverzameling en -verwerking groeien exponentieel, met daaraan gekoppeld de vraag naar datacenterdiensten. Simpel gezegd zullen datacenters dus eerder meer werk gaan verzetten dan minder. Dat maakt de uitdaging om dit op een zo duurzaam mogelijke manier te verzorgen des te belangrijker.

Samen voor een duurzamere toekomst
We staan met z’n allen voor de uitdaging om IT zo duurzaam mogelijk in te richten. Wil je meer weten over hoe we jouw servers zo groen mogelijk kunnen maken, en daarover van gedachten wisselen? Neem dan vooral contact met ons op.

Gepubliceerd op: 22 sep 2022

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer informatie over onze kijk op duurzame datacenters? Neem dan contact op met Anthony.