Wetsus & Bytesnet

Innovaties in watertechnologie bij Wetsus dankzij Bytesnet’s rekencapaciteit

Wetsus is het European Centre of Excellence voor duurzame watertechnologie in Leeuwarden. Wetsus staat bekend als innovatiehub en om het pioniersonderzoek waarmee onder andere met behulp van microbiologische processen water wordt gezuiverd en grondstoffen en energie worden teruggewonnen uit afvalwater en andere reststromen.

De afdeling Microbiologie van Wetsus is erop gericht om afhankelijkheid van chemische stoffen terug te dringen en bacteriën en andere micro-organismen in te zetten als oplossing. Het microbiologisch onderzoek geeft inzicht in hoe biologische processen werken, bijvoorbeeld tijdens het zuiveren van afvalwater naar ultrapuur water, het afbreken van microverontreinigingen in grondwater en bodem, of het terugwinnen van waardevolle materialen zoals pure zwavel. Schoon water en teruggewonnen materialen kunnen vervolgens circulair worden toegepast in bijvoorbeeld de landbouw, de industrie, of zelfs in huis. Door deze innovatieve aanpak werkt Wetsus niet alleen aan het verbeteren van de waterkwaliteit, maar draagt het instituut ook bij aan een duurzamere wereld.

De Uitdaging: Rekenkracht en Duurzaamheid

In een tijd van groeiende datastromen stond Wetsus voor een aanzienlijke uitdaging op het gebied van hun compute-capaciteit. De grenzen van eigen rekensystemen en de grotere eisen van de nieuwste software leidden tot een zoektocht naar een passende hardware oplossing. De behoefte aan een duurzame oplossing voor toekomstbestendige hardware speelde met name een rol voor intensieve analyse van DNA- en RNA-sequencing data, machine learning en het hanteren van groeiende referentiedatasets.

De Oplossing: Samenwerking met Bytesnet

De samenwerking tussen het Friese Wetsus en het Groningse Bytesnet, begon 13 maanden geleden en werd mede mogelijk gemaakt via een gezamenlijke stagebegeleiding door Jasper Bosman (BytesNet, Hanze Hogeschool) en Pieter van Veelen (Afdelingshoofd Microbiologie, Wetsus). Deze samenwerking was niet alleen strategisch vanwege de geografische ligging en de gedeelde focus op duurzaamheid, maar ook vanwege de specifieke behoeften van Wetsus op het gebied van rekenkracht.

Bytesnet biedt een oplossing die niet alleen voldoet aan de compute-eisen van Wetsus, maar ook hun duurzame visie ondersteunt. Zo gebruikt het datacenter van Bytesnet geen water voor koeling, wordt de gebruikte energie volledig gehaald uit groene stroom, en wordt restwarmte naar het stadswarmtenet teruggevoerd. De technische ondersteuning en de mogelijkheid om op te schalen naar aanleiding van Wetsus’ groeiende behoeften in data-analyse, waren cruciale factoren in deze succesvolle samenwerking.

Pieter van Veelen over de samenwerking

“Bytesnet biedt ons de flexibiliteit om onze CPU’s en RAM capaciteit te gebruiken wanneer het uitkomt, met de mogelijkheid om achteraf te betalen voor de daadwerkelijk gebruikte uren. Deze dienst noemen zij ‘Flex-VM’s’. Binnen onze afdeling is het soms noodzakelijk om intensieve machine learning toe te passen, waarbij we regelmatig 100 GB aan data in RAM moeten laden. Deze berekeningen duren vaak slechts enkele uren. Het is daarom bijzonder handig dat we uitsluitend betalen voor de uren waarin we de rekenkracht daadwerkelijk gebruiken, in plaats van voor een hele maand. Bovendien waarderen we de mogelijkheid om de Flex-VM’s naar behoefte zelf in- en uit te schakelen, of uit te breiden indien nodig.”

Vooruitkijken

Met de hulp van Bytesnet kan Wetsus nu dus efficiënter omgaan met de rekenkrachtbehoeften. Dit stelt Wetsus in staat om meer geavanceerde analyses uit te voeren en het onderzoek op te schalen. De samenwerking benadrukt de waarde van regionale partnerschappen en gedeelde visies op duurzaamheid en innovatie.

 

 

Neem contact op met ons!

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen Wetsus en Bytesnet? Neem dan contact met ons op!

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.