Uitspraak EU-hof: Europese Commissie moet onderhandelen met Donald Trump over mensenrechten

Gaat een recente uitspraak van het EU-hof echt een doorbraak betekenen op het gebied van privacy- en gegevensbescherming? Al jarenlang sturen grote Amerikaanse organisaties, zoals Facebook en Google, onze datagegevens door naar de VS, waar er ten opzichte van Europa geen grondwettelijk recht bestaat op privacygegevens.

De uitspraak
Het Europese Hof heeft een Oostenrijkse activist in het gelijk gesteld die al jarenlang aan het procederen was tegen Facebook. Het hof stelt dat het Amerikaanse-Europese verdrag Privacy Shield niet voldoet aan de Europese regels voor databescherming. De onderhandeling met de Amerikaanse overheid zal stevig zijn; zij vinden dat Amerikaanse veiligheidsdiensten ongehinderd bij data mogen van bedrijven en personen, zelfs bij de data van datacenters in Europa die in handen zijn van Amerikanen. En daar ligt pas echt een grote uitdaging. Wil je meer hierover lezen klik dan op dit artikel wat op 16 juli in de Volkskrant verscheen.

Meer Amerikaanse datacenters in Nederland
De realiteit is dat de uitdaging voor de Europese commissie steeds complexer wordt. Zeewolde krijgt het grootste datacenter van Nederland. “Welk Amerikaans bedrijf er naar Zeewolde komt, wordt nog niet bekend gemaakt vanwege de concurrentiepositie van het bedrijf”, valt hier te lezen. Microsoft met een vestiging in Middenmeer en Google, met een datacenter in de Eemshaven, zullen het niet zijn. Facebook wellicht?

Naast de groter wordende uitdaging voor de Europese Commissie zijn er nog andere gevolgen van meer Amerikaanse datacenters op Nederlandse bodem. Door de enorme schaalgrootte van Amerikaanse grootmachten, zoals Netflix en YouTube, wordt het beschikbare vrije internetverkeer vooral door hen benut. Het zijn onder andere de Europese telecombedrijven die daar last van hebben zoals we eerder beschreven in deze blog. Daarnaast maakt de komst van het Amerikaanse datacenter veel los bij boeren die aan allerlei stikstofregels moeten voldoen, terwijl weilanden wel permanent en razendsnel mogen veranderen in een plek met nietszeggende gebouwen.

Onze conclusie is dat onze concurrentiepositie verzwakt en de privacy- en gegevensbescherming steeds verder in gevaar komt. Schijnbaar economisch gewin lijkt aan de winnende hand te zijn.

Is er een alternatief?
Natuurlijk hopen we dat de uitspraak van het EU-hof bijdraagt om onze data beter beschermd te laten zijn. Maar wij hebben niet de illusie dat de onderhandeling met Donald Trump een vruchtbare discussie zal opleveren. Het beste alternatief? Bescherm datgene wat je moet beschermen op eigen grondgebied in een Nederlands datacenter die gegevens beschermd volgens de richtlijnen van de AVG. Niet voor niets is dat in Europa lang bevochten en is dat precies wat ons anders en krachtig maakt.

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met Michael!

Wil je meer informatie over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!