Trends

Vier trends van datacenters op een rij

Datacenters zijn vaak niet zichtbaar voor de gebruikers; toch zijn ze van cruciaal belang bij vrijwel alle organisaties. Om het groeiende gebruik aan data aan te kunnen, moeten ook de datacenters bijblijven met de ontwikkelingen. Welke trends spelen een grote rol en op welke manier moeten datacenters aan de slag? Wij zetten enkele voorbeelden op een rij.

Flexibele verbindingen

Een belangrijke trend is het hybride werken dat na de pandemie de standaard is geworden. Na een hobbelige transitieperiode wordt het werk minder op kantoor en meer thuis uitgevoerd. Dit zorgt voor een interessante ontwikkeling, namelijk de decentralisatie van een organisatie. Medewerkers gebruiken een privénetwerk en soms eigen devices. Het belang om beveiligingen op maat in te stellen is hierdoor gegroeid. Datacenters leggen de focus daarom meer op veilige verbindingen en het verzekeren van kwaliteit. Zo kan iedereen zonder zorgen werken waar men wil.

Automatisering en algoritmes

Waar vroeger veel processen binnen datacenters met de hand uitgewerkt moesten worden, is dat vandaag de dag steeds gemakkelijker. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) kunnen medewerkers op een geautomatiseerde manier sneller en vooral efficiënter te werk gaan. Een rapportage is met een simpele druk op de knop uitgewerkt tot een kant-en-klaar bestand. Dit scheelt niet alleen manuren, maar minimaliseert ook de foutmarge. Daarnaast kun je als bedrijf de data gebruiken om algoritmes in te stellen. Voorspellingen zijn met behulp van deze data beter en sneller uit te werken, zodat je precies weet waar je op moet sturen.

Energie voor de toekomst

Bij verreweg de meeste bedrijven staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Volgens onderzoek van KPMG werkt wereldwijd 80% aan een groenere toekomst door energie te sparen en besparen1. Datacenters blijven in deze ontwikkelingen niet achter. Een groenere en meer duurzame werkmethode is bijvoorbeeld het hergebruiken van restwarmte en hernieuwbare energie. Dit zorgt niet alleen voor een besparing op de rekeningen, maar ook voor een betere toekomst. Daar heeft iedereen profijt van.

 

Databeheer en -beveiliging

Volgens onderzoek van IDC2 groeit het totaal aantal gegenereerde data in 2025 tot een indrukwekkende 175 zettabytes (ZB), waar dit in 2018 nog ‘slechts’ 33 ZB was. Het ziet er ook niet naar uit dat de hoeveelheid data vermindert. En hiermee neemt ook het belang en de complexiteit van het beveiligen van de data toe. Cybersecurity groeit mee met de ontwikkelingen en met de hoeveelheid data. Op deze manier is en blijft de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd.

 

Gepubliceerd op: 30 sep 2022

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Bytesnet richt zich op de digitale infrastructuur met diensten voor onder andere cloud en connectiviteit. Wil je meer weten over de mogelijkheden die datacenters jouw bedrijf kunnen bieden? Of zoek je informatie over bovenstaande of andere trends voor de datacenters? Dan komen wij graag met jou in contact.