De kracht van data… begrijp je het, of blijft het abracadabra?

Geen mens kan zonder data, geen mens leeft zonder data en er is geen mens op aarde waar niets over van is vastgelegd. Maar begrijpen we hoe datagegevens bijdragen aan de innovatie bij bedrijven, de vooruitgang van onze samenleving, het versnellen van kennisuitwisseling of het verbeteren van productieprocessen en klantervaringen? Voor veel ondernemers blijven onderwerpen als AI (Artificial Intelligence) of ML (Machine Learning) toch wat vage onderwerpen. Maar er is nog iets.

Data investeringen zijn duur en betekenen niets zonder kennis
Grootschalige dataverwerking gaat meestal niet binnen de eigen ICT omgeving van een mkb-bedrijf. Enerzijds omdat het te kostbaar is om een eigen infrastructuur hiervoor in te richten. Servers met hoge performance vragen om aanzienlijke investeringen die meestal niet te budgetteren zijn. Anderzijds is, naast de gigantische rekenkracht, de knowhow van experts nodig om vanuit verschillende disciplines een gestructureerd innovatieproces aan te sturen. Het zijn juist die data experts waar het vaak aan ontbreekt.

Begrijpt de jonge generatie data beter?
Als je digitaal bent opgegroeid zal je, over het algemeen genomen, een voorsprong hebben op de oudere generatie. Maar jong zijn betekent nog niet dat je begrijpt welke toegevoegde waarde data heeft voor bijvoorbeeld een business- op productieproces. Daarnaast is het maar de vraag of mbo- en hbo-studenten wel opgeleid worden voor de beroepen van morgen. De technologische vooruitgang, waarbij data een cruciale rol speelt, zal versneld banen gaan opleveren die we nu nog niet kennen. Er is werk aan de winkel om het onderwijs in gelijke pas te laten lopen met de praktijk.

Data is nodig voor het oplossen van wereldwijde uitdagingen en problematieken
Als meer mensen de kracht van data begrijpen en razendsnel gegevens met elkaar uitwisselen dan kan er een betere wereld gecreëerd worden, waarin volksziekten worden uitgebannen en we zelfs de oerknal gaan begrijpen. Maar data uitwisseling betekent ook dat er zelfrijdende auto’s kunnen rijden en file- of parkeerproblemen worden opgelost. Een schonere en gezondere wereld door de inzet van data.

Weg met die abracadabra!
Bij Bytesnet geloven wij dat data de bron is van innovatie en creativiteit. Hoe meer mensen het samenspel tussen mens, data en techniek begrijpen hoe meer waarde er aan ons dagelijkse leven kan worden toegevoegd. Deze waarde wordt niet alleen gemeten in geld maar ook in geluk, gezondheid voor het individu en het nut voor de samenleving.

Om de kracht van data zelf te ervaren hebben we een aansprekende whitepaper ontwikkeld, waarin onder andere beschreven staat hoe we in een ecosysteem het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap bij elkaar brengen.

Download de whitepaper

Meer weten over dit onderwerp?

Download!

Download de whitepaper hier

Wil je graag de whitepaper 'Data de bron van innovatie en creativiteit' downloaden? Laat dan hier je gegevens achter en je ontvangt direct de whitepaper.