Erasmus MC

Erasmus MC vertrouwt voor alle datacenterdiensten en- verbindingen op Bytesnet

Erasmus MC brengt beide datacenters onder bij Bytesnet Rotterdam. Vanaf 1 mei is hiervoor ook een tweede externe datacenter ter beschikking gekomen. Ook de bijbehorende netwerkservices en verbindingen worden verzorgd door Bytesnet. Erasmus MC is het eerste academisch ziekenhuis in Nederland dat zijn datacenters volledig buiten de deur onderbrengt.

Erasmus MC ondergaat een meerjarige en grootschalige renovatie en uitbreiding. Oorspronkelijk was daarbij een nieuw, eigen datacenter gepland. Daarvan zag het ziekenhuis vorig jaar af. Chief Information Officer Simon Vermeer legt uit waarom: “Het bleek om twee redenen niet verstandig om daar zelf in te investeren. De eerste is de kwaliteit; als ziekenhuis ben je onvoldoende in staat zelf een datacenter conform de gewenste normen in te richten en op dat niveau te houden. Ook voor de hoogste beschikbaarheid en beveiliging moet je bij een specialist als Bytesnet zijn. Ten tweede kost uitbesteden voor het Erasmus MC minder geld. Gerekend over tien jaar heb je het over een besparing van circa 20 procent.”

Erasmus MC realiseert nu tegen lagere kosten meer functionaliteit, hogere beschikbaarheid en een betere beveiliging. Dat wordt geborgd door uitgebreide certificering: ISO 9001, ISO 14000, ISO 27001 en NEN 7510. Die laatste is specifiek voor informatiebeveiliging in de zorgsector; onder meer met het oog op elektronische patiëntendossiers.

Vernieuwing huisvesting en EPD
De zakelijke relatie tussen Erasmus MC en Bytesnet bestaat al sinds 2009. Destijds besloot het ziekenhuis om één van de twee eigen datacenters te sluiten en de servers te verhuizen naar het datacenter in de Spaanse Kubus (toen nog onder de Stichting Rotterdam Internet Exchange).

Begin dit jaar volgde de opdracht aan Bytesnet voor het huisvesten van het tweede datacenter. Voorwaarde was wel dat de oplevering 1 mei zou zijn. Die datum hing samen met de invoering van HiX, het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), de geplande sloop van het laatste eigen datacenter van Erasmus MC en een interne verhuizing begin volgend jaar. Ondanks de complexiteit, hoeveelheid werk en de korte tijd werd de geplande datum gehaald.

Dat was mede mogelijk doordat Bytesnet en de betrokken partners direct startten, nog vóórdat de definitieve contracten waren ondertekend. Die ondertekening vond 2 mei plaats, een dag na de oplevering dus. “Dat geeft aan hoe groot het wederzijds vertrouwen was”, zegt David Voetelink. Hij is als lid van de raad van bestuur van Erasmus MC o.a. verantwoordelijk voor financiën en ICT. “We wisten wat we aan elkaar hebben.”

Peter de Jong, CEO van Bytesnet, benadrukte de unieke samenwerking binnen dit project . “Daarnaast hebben onze partners alles uit de kast gehaald om dit mogelijk te maken. Ook de goede samenwerking tussen de betrokken ICT-medewerkers van Erasmus MC en onze collega’s mag niet onvermeld blijven.”

Geen veertien maanden, maar veertien weken
“Gewoonlijk vergt een omvangrijk project als dit veertien maanden; nu hebben we het in veertien weken voor elkaar gekregen”, blikt Michael Arbman, Business Development Manager bij Bytesnet, tevreden terug. “Dat vergde in de eerste plaats een strakke planning, vertrouwen, duidelijke afspraken en een goede communicatie. Iedereen had de mentaliteit: ‘Het kan eigenlijk niet maar we gaan het wel doen!’”

Twin Datacenter-concept
Er is gekozen voor het succesvolle en veilige Twin Datacenter-concept van Bytesnet. De data en softwaresystemen van Erasmus MC zijn in twee datacenters ondergebracht: het Bytesnet eigen datacenter in Rotterdam (de Spaanse Kubus) en de Delftse vestiging van partner The Data Center Group. Met deze gewaardeerde partner, waarmee we al meerdere twindatacenteroplossingen aanbieden maar ook concurreren, werkten wij schouder aan schouder in het verkooptraject en investeerde de The Data Center Group voor afronding van het verkooptraject direct in de noodzakelijke voorzieningen op het gebied van de stroom, koeling en beveiliging. Ons Twin Datacenter-concept garandeert dat Erasmus MC altijd over de data- en softwaresystemen kan beschikken. Tallgrass uit Amsterdam installeerde de apparatuur (van Huawei) voor de dark fiber- verbindingen en maakt daarmee het ‘optisch transport’ van de data mogelijk met snelheden tot 100 Gb per seconde.

Een andere belangrijke partner was Relined Fiber Network. Dat bedrijf realiseerde de benodigde extra glasvezelverbindingen. “Dat wisten ze binnen een ongekend korte termijn te doen”, aldus Peter de Jong. “Inclusief de vergunningen en het graafwerk dat nodig was. Voor een nieuwe verbinding tussen de beide datacenters moest een kabel worden aangelegd onder het spoor Rotterdam-Delft door. Daarvoor is zelfs het treinverkeer even stilgelegd.”

Over Erasmus MC
Erasmus MC in Rotterdam is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.

Klik hier voor de downloadbare versie van deze klantcase.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer informatie over deze samenwerking? Neem dan contact met ons op, dan zal Anthony u te woord staan!