6 domme dingen die steeds slimmer worden

Producten en productiemiddelen worden steeds slimmer door het toevoegen van artificiële of kunstmatige intelligentie (AI). Doordat alles wat verbonden is met het internet, dus een IP-adres heeft, data genereert komen er steeds meer mogelijkheden om AI zowel in zakelijke als privé omgevingen in te zetten. Daarom ter inspiratie eens deze 6 domme dingen die steeds slimmer worden.

“Denkende en pratende liften” – grotere veiligheid
In zijn boek “Customers the day after tomorrow”, van Steven van Bellegem wordt de denkende en pratende lift beschreven. Een kunstmatige stem waarschuwt je dat je beter even de lift ernaast kunt pakken omdat er binnenkort onderhoud nodig is. Deze denkende en pratende lift wordt gerealiseerd door met computers een algoritme te maken van het aantal liftbewegingen en meegelifte kilo’s. Zo kan steeds preciezer voorspeld worden wanneer mensen mogelijk vast kunnen komen te zitten en wordt er preventief gewaarschuwd.

“Om onderhoud smekende bruggen” – continuïteit van transport
Zonder transport staat alles stil. Toch gebeurt het in Nederland dat bruggen, tunnels of viaducten voor langere tijd afgesloten moeten worden. Gelukkig storten er hier geen bruggen in zoals in Italië, maar hoe eerder het noodzakelijke onderhoud opgemerkt wordt hoe beter. Daarom analyseren camera’s en sensoren steeds vaker de status van onze publieke infrastructuur.

“Slimme thermostaten” – minder energieverspilling
Een bekende IoT oplossing (Internet of Things) in de privé omgeving is natuurlijk de slimme thermostaat. Hij ‘weet’ dat je onderweg bent en zet net voordat je binnenkomt de verwarming aan. Sluit je de voordeur als je naar kantoor toegaat, dan wordt de binnenruimte niet of nauwelijks verwarmd. Gemak dient de mens, maar het zorg vooral ook voor een lagere energierekening.

“Signalering in straten” – een schonere leefomgeving
Door vuilniswagens te voorzien van scansystemen kunnen data verzameld worden over wat er op welke plek in de meeste gevallen wordt neergezet. Daardoor kunnen afwijkingen eerder geconstateerd worden en kunnen afvalverwerkingsbedrijven het transport effectiever inzetten.

“Zelfrijdend vervoer” – veilig en gemakkelijk van A naar B
Dat personenauto’s steeds vaker zelf kunnen rijden is bekend. Daarom hebben we het liever over vervoer. Ook pakketjes en pizza’s kunnen al via een zelfrijdende robot naar je toegebracht worden. Hebben we in de nabije toekomst nog wel vrachtwagenchauffeurs en bezorgers nodig?

“Productieve productiesystemen” – De onderhoudsmonteur is al onderweg
Alles wat iets maakt of onderdeel is van een productieproces wordt steeds slimmer. Slijtage wordt via sensoren gemeten en camera’s registeren afwijkingen in het productieproces vele malen beter dan het menselijk oog. Het is slim en uiterst plezierig dat de onderhoudsmonteur al onderweg is zonder dat je het weet, want stilstand in bijvoorbeeld een industriële omgeving kost kapitalen.

Welk ‘dom ding’ wil jij slimmer maken?
Deze 6 voorbeelden waren slechts ter inspiratie. Er zijn duizenden voorbeelden te bedenken, alleen is het nadenken over kunstmatige intelligentie voor veel mensen nog niet vanzelfsprekend. Lees daarom de aanvullende casestudy over kunstmatige intelligentie die we samen met KAIOS.AI gemaakt hebben.

factsheet cover

E-book

Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.

Download!

E-book download

Vul het formulier in om het e-book te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met Michael!

Wil je meer informatie over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!