Handige checklist bij de keuze van een dataverbinding

Dataverbindingen: je gebruikt ze, maar je zult er niet elke dag bij stilstaan hoe belangrijk ze zijn. Toch zijn ze allesbepalend voor het goed functioneren van onze digitale infrastructuren. Als er geen dataverbinding is liggen de meeste bedrijven tegenwoordig compleet stil. De afhankelijkheid is groot, zowel zakelijk als privé kunnen we niet meer zonder dataverbinding en willen we altijd bereikbaar zijn. Als je op het punt staat een keuze te maken voor een nieuwe dataverbinding dan helpt deze checklist:

Bandbreedte

Bepaal welke hoeveelheid data tegelijkertijd over een verbinding vervoerd moet kunnen worden en maak daarbij zowel een plan voor inkomende als uitgaande data. Dus verstuur je veel of zijn er bijvoorbeeld piekmomenten als het gaat om downloads? Maak een volledige inventarisatie en check nog even bij verschillende dataverslinders binnen jouw bedrijf.

Continuïteit, door dubbel uitgevoerde verbindingen

Belangrijk is dat bij uitval van een dataverbinding gelijk overgeschakeld wordt naar een andere dataverbinding, het liefst ook met de mogelijkheid om te switchen naar een andere provider voor als de leverancier helemaal uit de lucht zou zijn. Het verleden heeft immers bewezen dat dit mogelijk is.

Eigen of gedeelde dataverbinding

Organisaties met extra zware veiligheidseisen, denk aan ziekenhuizen of overheidsinstellingen, maken vaak gebruik van dark fiber verbindingen. Dit is een exclusieve glasvezelverbinding voor het verwerken van extreem grote hoeveelheden data binnen een afgesloten circuit. Wil je delen, of exclusiviteit als het om jouw dataverbinding gaat?

Integratie

Integratie is een veelomvattend onderwerp. Dit is een voorbeeld: Om wereldwijd in contact te komen kan het aantrekkelijk zijn om de dataverbinding te connecteren met Publieke Cloudproviders, zoals Microsoft Azure, Google CLoud of Amazon AWS omgevingen. Informeer bij de keuze van een nieuwe dataverbinding ook eens naar deze mogelijkheden of naar integraties met Personal Cloudomgevingen.

Kortste, kostenbesparende route

Jouw data van A naar B brengen kan op een oneindig aantal manieren, want digitale infrastructuren zijn complex en kennen steeds meer digitale op- en afritten. Neem dus de moeite om verschillende alternatieven te onderzoeken en laat je vooral goed adviseren. Bijvoorbeeld of het aangeboden abonnement wel flexibel genoeg is en past bij jouw behoefte.

Type verbinding

ISDN wordt sinds september 2019 uitgefaseerd. Welk type verbinding kies je nu? Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van een razendsnelle glasvezelverbinding en is dat eigenlijk wel beschikbaar op jouw bedrijventerrein of andere locatie?

Veiligheid van de dataverbinding

Hou je de data lokaal of vertrouw je al jouw klantgegevens toe aan internationale grootmachten? Wie de data bezit is machtig. Denk maar aan de commotie die ontstaan is rondom Huawei, waarbij gesuggereerd wordt dat de Chinese overheid kan spioneren en via dit bedrijf netwerken plat kan leggen. De data op eigen bodem is helemaal zo gek nog niet.

“Check?”

Mochten er nog vragen overblijven, dan helpen we je graag als onafhankelijke partij voor het vinden van de juiste dataverbinding. Wil je nu al alles weten over al onze dataverbindingen, lees dan meer over connectiviteit of neem contact met ons op.