Datacenters

Datacenter Rotterdam

Datacenter Rotterdam is voortgekomen uit de Rotterdam Internet eXchange (R-IX). Die stichting werd opgericht met steun van de gemeente om digitalisering in de stad via een voor iedereen toegankelijk internetknooppunt te versnellen. De binding met en het belang voor de regio groeide snel, helemaal toen bedrijven en organisaties vroegen of het mogelijk was daar apparatuur te plaatsen. Daaruit ontstonden commerciële diensten, die dankzij de verzelfstandiging konden worden ingevuld door Bytesnet, de 100% Nederlandse eigenaar.

Datacenter Rotterdam: internetknooppunt met vele extra’s

Datacenter Rotterdam is gevestigd in de Spaanse Kubus, aan de noordrand van de stad.

Tot de eerste gebruikers behoorden internetproviders en Medisch Centrum Erasmus. Het academisch ziekenhuis maakt nog steeds gebruik van de diensten van Bytesnet – net als inmiddels tal van andere zorginstanties.

Het typeert de uitgebreide voorzieningen, de schaalgrootte én de betrouwbaarheid van Datacenter Rotterdam. Zowel als het gaat om de beveiliging van de (zeer privacygevoelige) data als de beschikbaarheid van de servers en de verbindingen. Dankzij redundante uitvoering van essentiële voorzieningen als elektriciteit, datatoevoer en koeling is de gegarandeerde uptime 99,982%.

Dichtbij en altijd beschikbaar

Datacenter Rotterdam is direct aangesloten op de internet backbone van Europa. Dat zorgt voor de snelste verbindingen en volop breedband. De condities in het datacenter zijn gericht op maximale beschikbaarheid en optimaal functioneren van de verbindingen en de hardware. Voor klanten is het datacenter 24/7 toegankelijk. Dichtbij en beschikbaar voor hun eigen IT-specialisten, om aanpassingen, uitbreidingen, controles en onderhoud uit te voeren. Daarbij kunnen zij ondersteuning krijgen van de aanwezige Bytesnet-medewerkers.

 

Diensten Datacenter Rotterdam

Bytesnet biedt in de Spaanse Kubus allerlei data- en aanverwante diensten, onder te verdelen in drie thema’s:

Datacenter Rotterdam: sterk verbonden met de regio

Uit diverse studies is gebleken dat de markt vooral behoefte heeft aan regionale datacenters: bedrijven, instellingen en (semi-)overheden willen betrouwbare aanbieders ‘om de hoek’. Waar ze controle hebben, altijd terechtkunnen, een direct aanspreekpunt hebben en hun data veilig staat, op Nederlandse bodem, vallend onder Nederlands recht. Datacenter Rotterdam vervult die rol al jaren. Uit het nauwe contact met klanten ontstaan geregeld nieuwe services en producten – op maat en vaak ook toepasbaar voor andere gebruikers.

Datacenter Rotterdam snapt wat onderwijs en zorg nodig hebben

Bytesnet werkt voor allerlei opdrachtgevers: van klein tot (zeer) groot. Daaronder zijn opvallend veel zorg- en onderwijsinstellingen. Organisaties die doorgaans veel data verwerken en zorgvuldig met persoonlijke gegevens van patiënten c.q. leerlingen en studenten omgaan. Bovendien mogen de bedrijfsprocessen en toegang tot de gegevens nooit haperen laat staan stilvallen.

De voorzieningen en diensten van Datacenter Rotterdam sluiten daar op aan en bieden maximale zekerheid en (afgeschermde) toegankelijkheid. Bijvoorbeeld met Twin Datacenter-concepten: dan worden de data en systemen op twee locaties ondergebracht (bij Bytesnet en een datacenter waarmee we samenwerken). Dat is redundantie op het hoogst denkbare niveau.

Alles in huis voor IaaS, Paas en SaaS

Bytesnet beschikt over een uitgebreid programma voor IT-partners. Die kunnen bijvoorbeeld IaaS-, PaaS- of SaaS-platforms hosten vanuit Datacenter Rotterdam. Desgewenst kunnen de bedrijven gebruikmaken van het IaaS- en het HPC-platform (High Performance Computing) van Bytesnet. Hiermee bieden we een uitstekend en vertrouwd Nederlands alternatief voor de publieke cloud (ook inzetbaar als daaraan complementaire oplossing).

Darkfibers: eigen glasvezelverbinding

Datacenter Rotterdam biedt naast de hoogwaardige breedbandverbindingen ook darkfibers- oplossingen met WDM (Wavelength Division Multiplexing-verbindingen) van onze Nederlandse partner Tallgrass. Zo’n darkfibers-verbinding is een eigen glasvezelverbinding, die exclusief door één klant wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om grote datahoeveelheden tussen twee locaties te realiseren binnen een organisatie: hoge snelheden zijn altijd gegarandeerd, net als de hoogste mate van veiligheid.

Datacenter Rotterdam: koploper in duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is Datacenter Rotterdam al jaren een internationale koploper. Ter illustratie: in 2012 werd het uitgeroepen tot meest energie-efficiënte datacenter van Europa. Dat bereiken we onder meer door de keuze voor energiezuinige apparatuur en efficiënte vrijeluchtkoeling. Maar de innovaties gaan – ook op het vlak van duurzaamheid – onverminderd verder.

SmartPower & Performance

Veel servers van klanten die hun apparatuur in Datacenter Rotterdam hebben staan, draaien voortdurend op hun maximale vermogen. Dat is echter voor de meeste bedrijven en hun activiteiten slechts een deel van de tijd nodig is (bij piekbelasting).

Onze eveneens Nederlandse partner Tuuring heeft een platform waarmee de serverprestaties en het daarmee samenhangende energieverbruik gemonitord kan worden. Samen hebben we een oplossing ontwikkeld om powermanagement te combineren met Digital Performance Management: SmartPower & Performance. Daarmee bieden we klanten de mogelijkheid om zonder prestatieverlies het energieverbruik en de CO2-uitstoot van hun servers met minimaal 10% te verminderen.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer weten over Datacenters in Nederland? Neem dan contact op met Anthony voor al uw vragen!